Volba zdaňování přijatých záloh na dodávku služeb nájemcům

Úvod  Majitelé domů, bytů  Zdaňování příjmů pronajímatelů

Platby za služby spojené s nájmem a zúčtované se skutečnými výdaji od dodavatelů, nemusí pronajímatel zahrnout do zdanitelných příjmů. Lze pak výhodně využít paušální výdaje.

Pronajímatel obvykle zajišťuje pro nájemce dodávku služeb nakupovaných od dodavatelů (úklid, vodné a stočné, odvoz odpadu, teplo, energie) a vybírá zálohy od nájemců na tyto služby.

Platby za tyto služby zúčtované se skutečnými výdaji od dodavatelů, nemusí zahrnout do zdanitelných příjmů a platby za tyto služby dodavatelům nezahrnuje do daňových výdajů. Potvrzuje to pro poplatníky úřednický pokyn GFŘ č. D – 22 k zákonu o daních z příjmů. U pronajímatele se jedná o průběžnou položku. Pokud zahrne přijaté zálohy od nájemců do zdanitelných příjmů a výdaje od dodavatelů do daňových nákladů, bude to rovněž daňově v pořádku. Důležitou podmínkou uplatnění postupu nezdaňování příjmů je zúčtování záloh se skutečnými výdaji za tyto služby.

Pokud by však požadoval od nájemců vyšší částky, než kolik platí dodavatelům, volí standardní postup – zdanitelné příjmy, daňové výdaje.

Poskytuje-li však některé služby sám jako pronajímatel, jsou zálohy na ceny těchto služeb vždy jeho zdanitelným příjmem.

Uplatňuje-li pronajímatel paušální výdaje proti příjmům z pronájmu podle § 9 odst. 4 zákona o daních z příjmů, přijaté zálohy na služby od nájemců nezahrnuje do zdanitelných příjmů a zúčtuje je vždy se skutečnými výdaji jako průběžné položky.

K zajištění pohledávek z titulu neuhrazení nájemného v následujícím období nebo pro případy možného poškození majetku obvykle požaduje pronajímatel po nájemci kauci. Při ukončení nájemního vztahu je pronajímatel povinen nájemci kauci vrátit. Kauce jako zajišťovací prostředek není zdanitelným příjmem. U nájemce, který kauci hradí, se nejedná o daňový výdaj.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.