„Manko“ na zásobách nemusí být daňově neúčinné

Za manko se nepovažují tzv. přirozené úbytky zásob, ztratné v maloobchodním prodeji a nezaviněné úhyny zvířat.

Pokud je při inventarizaci zjištěno manko na zásobách, jedná se o inventarizační rozdíl, se kterým se musí poplatník daňově vypořádat. Manko je v souladu § 25 odst. 1 písm. n) zákona o daních z příjmů daňově účinné do výše náhrady.

Za manko se nepovažují tzv. přirozené úbytky zásob, kterými jsou technologické a technické úbytky a úbytky vyplývající z přirozených vlastností zásob, vznikající např. rozprachem, sesycháním apod. v rámci technologických úbytků ve výrobě, zásobovacím a odbytovém procesu, dále také ztratné v maloobchodním prodeji a nezaviněné úhyny zvířat, a to do výše ekonomicky zdůvodněné normy přirozených úbytků a ztratného stanoveného poplatníkem. Správce daně může posoudit, zda výše stanovené normy odpovídá charakteru činnosti podnikatele a obvyklé výši norem jiných subjektů. V případě zjištěného rozdílu berní úřad upraví o tento rozdíl základ daně.

Zpochybní-li správce daně podnikatelem doloženou normu úbytků, je povinen podle dostupné judikatury odůvodnit poplatníkovi způsob stanovení výše ztratného, aby se mohl bránit a uvádět případné důkazy hovořící v jeho prospěch. Poplatník najde oporu pro svá tvrzení např. v judikátu Nejvyššího správního soudu 7 Afs 81/2007–50 ze dne 11.9.2008 a 2 Afs 100/2007–54 ze dne 31.7.2008.

Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu musí z odůvodnění správce daně vyplývat způsob, kterým dospěl k určení ztratného.

Jak stanovit normu přirozených úbytků zákon o daních z příjmů neupravuje, rovněž neexistuje předpis, který by mohli poplatníci pro určení těchto norem využít. Doporučuje se jako pomůcku pro stanovení norem přirozených úbytků používat již v minulosti vydané normy oborových ministerstev.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.