Uplatněte slevu na dani na manželku (manžela) při splnění zákonných podmínek !

Úvod  Manželé, děti, rodina  Sleva na dani na manželku (manžela)

Poplatník může uplatnit slevu na dani na manželku (manžela) ve výši 24.840 Kč ročně žijící s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti, pokud manželka (manžel) nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období částku ve výši 68.000 Kč.

Poplatník může uplatnit slevu na dani na manželku (manžela) ve výši 24.840 Kč ročně žijí s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období ve výši 68.000 Kč; je-li manželka (manžel) držitelkou průkazu mimořádných výhod III. stupně (zvlášť těžké postižení s potřebou průvodce) – průkaz ZTP/P, zvyšuje se částka 24.840 Kč na dvojnásobek.

Do příjmů manželky (manžela) pro účely uplatnění slevy na dani se zahrnují veškeré „hrubé“ příjmy včetně příjmů, které podléhají srážkové dani nebo jsou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob nebo nejsou předmětem této daně. Jedná se o příjmy ze závislé činnosti (§ 6), z podnikání (§ 7), z kapitálového majetku (§ 8), z nájmu (§ 9), ostatní příjmy (§ 10), nemocenská, náhrada mzdy při pracovní neschopnosti, peněžitá pomoc v mateřství, podpora v nezaměstnanosti, důchody.

Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnují dávky státní sociální podpory (např. rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, porodné), dávky pěstounské péče s výjimkou odměny pěstouna, dávky osobám se zdravotním postižením, dávky pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na péči a sociální služby, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem, státní příspěvky na doplňkové penzijní spoření, státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebnímu spoření, stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání, příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, který je od daně osvobozen podle § 4 zákona o daních z příjmů.

U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manželky (manžela) nezahrnuje příjem, který plyne druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů.

Slevu lze uplatnit až po skončení kalendářního roku v daňovém přiznání nebo při ročním zúčtování daně provedené zaměstnavatelem.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.