I škody lze uplatnit v daňových nákladech

Škody na majetku v podnikání lze ve vymezených případech uplatnit v daňových nákladech. Škoda je však pro účely daně z příjmů vymezena velmi úzce.

Uplatnění škod vzniklých při podnikání v nákladech je v daních z příjmů poměrně zúžené, nicméně ve vymezených případech ji lze uplatnit. Škoda přesahující náhrady je v souladu s § 25 odst. 1 písm. n) zákona o daních z příjmů obecně daňově neúčinným nákladem.

Pro účely daně z příjmů musí poplatník odlišit pojem škoda od běžně užívaného pojmu škoda z hlediska občanskoprávního.

Škodou pro daň z příjmů rozumíme v souladu s ustanovením § 25 odst. 2 zákona o daních z příjmů znehodnocení majetku ve vlastnictví poplatníka, pokud je majetek v důsledku škody vyřazen z podnikání. Takováto škoda je obecně nedaňový výdaj.

Jako daňový náklad lze uplatnit pouze škody do výše přijaté náhrady a dále škody v souladu s § 24 odst. 2 písm. l) zákona o daních z příjmů

  • vzniklé v důsledku živelních pohrom, např. v důsledku povodně, záplavy, nezaviněného požáru a výbuchu, blesku (výše škody musí být podle § 24 odst. 10 zákona o daních z příjmů doložena posudkem pojišťovny, a to i v případě, že poplatník není pojištěn nebo posudkem soudního znalce) nebo
  • způsobené podle potvrzení policie neznámým pachatelem (nemusí se jednat pouze o českou polici),

a to za podmínky, že již nebyly jako daňové výdaje uplatněny, a to ani v předchozích zdaňovacích obdobích. Např. by se mohlo jednat o případ fyzické osoby podnikatele vedoucí daňovou evidenci, které vznikne škoda na zásobách způsobená neznámým pachatelem, a výdaje spojené s pořízením zásob byly již při úhradě daňově účinné. Bez uvedeného potvrzení policie se jedná o nedaňový výdaj. V případě, že výdaje spojené s pořízením zásob uplatnil podnikatel do daňových výdajů v předcházejících zdaňovacích obdobích a nedoloží potvrzení policie, je nutno zvýšit základ daně v roce, kdy ke škodě došlo.

V případě odcizení zásob eviduje podnikatel zásoby do doby, než je mu znám výsledek šetření policie. Pokud od policie obdrží potvrzení, že pachatel je neznámý, vznikne daňový náklad. Dojde-li k vypátrání pachatele, vznikne pohledávka za tímto známým pachatelem.

V případě krádeže tržby postupuje poplatník obdobně a uplatní zcizené peněžní prostředky v nákladech. Přijatá tržba je výnosem příp. zdanitelným příjmem a odcizená částka finanční hotovosti nákladem (výdajem), plátce DPH přizná DPH na výstupu. Obdrží-li podnikatel od policie potvrzení, že pachatel je neznámý, budou zcizené peněžní prostředky nákladem daňovým. V případě, že škoda nebude doložena potvrzením od policie o způsobené škodě neznámým pachatelem, jedná se o škodu, kterou lze do daňových nákladů uplatnit pouze do výše příjmů, např. od pojišťovny.

Za škody z účetního a daňového pohledu nelze považovat případy, kdy poškozená věc je opravena, i když takový stav může být z pohledu občanskoprávního škodou. Oprava je daňově účinným nákladem. Poškozená věc je opravou uvedena do stavu, ve kterém se nacházela před poškozením.

Hodnotou škody na hmotném majetku, kterou lze uplatnit v daňově účinných nákladech, se rozumí daňová zůstatková cena vyřazeného hmotného majetku.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.