Výdaje na energie či telefon při podnikání v rodinném domě nebo bytě

Při podnikání ve vlastním bytě či v rodinném domě lze zahrnout pouze poměrnou část spotřeby elektřiny, tepla, vody a nákladů na telefon do daňově uznatelných nákladů podle vhodně zvoleného kritéria.

Podnikání v kanceláři nebo dílně umístěné ve vlastním bytě či v rodinném domě může vyžadovat náklady na spotřebu elektřiny, plynu, tepla, vody. Poplatník se při uplatňování skutečných nákladů tak musí vypořádat s postupem pro uplatnění těchto medií v základu daně.

Pokud neexistuje pro odpočet spotřeby medií vlastní měřič, který by měřil pouze spotřebu související s podnikáním, lze zahrnout do daňově uznatelných nákladů jejich poměrnou část, a to i v případě, že nemovitost není zahrnuta do obchodního majetku poplatníka.

Poměrná část spotřeby médií se stanoví na základě vhodně zvoleného kritéria, kterým je nejčastěji poměr podlahové plochy určené k podnikání k celkové podlahové ploše bytu nebo rodinného domu. Pokud podnikatel provozuje řemeslnou živnost v dílně vlastního rodinného domu a používá různé přístroje a nástroje, bude spotřeba elektrické energie související s podnikáním vyšší, než by odpovídalo běžnému chodu domácnosti. V tomto případě bude vhodnějším kritériem například spotřeba elektrické energie domácnosti před zahájením podnikání a po zahájení podnikání nebo individuální příkon nástrojů a přístrojů v dílně a jejich časové využití. Nejvhodnějším řešením v tomto případě je však samostatný elektroměr.

Pokud podnikatel provozuje výdělečnou činnost doma a využívá pevnou telefonní linkou jak pro podnikání, tak k soukromým účelům, měla by daňově uznatelná částka za náklady odpovídat skutečnému poměru uskutečněných pracovních a soukromých hovorů. Je nutné klíčovat celkové telefonní poplatky na daňové a nedaňové náklady.

Podnikatel může postupovat následovně:

  • vede podrobnou evidenci všech hovorů sloužících k podnikání na základě výpisu uskutečněných hovorů,
  • porovnává úhradu za telefon např. za roční období před zahájením podnikání a při podnikání; při tomto porovnání je nutné zohlednit případné úpravy ceny.

I v případě mobilních telefonů s dobíjecími kartami, lze zahrnout veškeré poplatky za provoz mobilního telefonu nebo jejich poměrnou část do daňových nákladů, a to podle toho, jak je mobilní telefon využíván k podnikání anebo současně i k soukromým potřebám. Nejvhodnějším způsobem je mít dva mobily se dvěma čísly – jeden sloužící výhradně k podnikání a druhý sloužící k soukromým účelům.

Obdobně se bude postupovat s poplatky za zřízení a provoz internetu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.