Peněžní příplatek společníka mimo základní kapitál společnosti

Úvod  Společnost s ručením omezeným  Poskytování finančních prostředků společníky

Peněžní příplatek společníka mimo základní kapitál pro posílení testu nízké kapitalizace s cílem uplatnění daňově účinných nákladů z titulu úroků z úvěrů a půjček od spojených osob a pro vylepšením celkové bilance společnosti (i před správcem daně).

Vedle zápůjčky příp. úvěru lze řešit finanční situaci společnosti s ručením omezeným poskytnutím peněžního příplatku společníka mimo základní kapitál.

Předností tohoto kroku je rovněž posílení vlastního kapitálu společnosti, které se projeví pozitivně i do testu nízké kapitalizace a případně i do výše daňově účinných nákladů z titulu úroků z úvěrů a půjček od spojených osob.

Podstatný rozdíl mezi zápůjčkou společníka a příplatkem mimo základní kapitál je v tom, že příplatek je součástí vlastních zdrojů společnosti a na jeho vrácení není žádný právní nárok a dále lze příplatky vrátit společníkům jen v rozsahu, v jakém převyšují ztráty společnosti.

Pokud vykazuje s.r.o. dlouhodobě ztráty a současně je jeho činnost financována ze zápůjček společníků, vlastní kapitál společnosti vyjadřující její účetní hodnotu tak bude obvykle záporné číslo. Vylepšení bilanci společnosti lze provést příplatkem mimo základní kapitál a započtením pohledávky z titulu odsouhlaseného příplatku se závazkem společnosti z titulu půjčky od společníků. Navenek bude bilance společnosti působit lepším dojmem. I před správcem daně.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.