Zvýšením mzdy může zaměstnavatel v některých případech ušetřit na pojistném

Úvod  Zaměstnanci  Pojistné na sociální a zdravotní pojištění zaměstnanců

Zvyšte zaměstnanci odměnu z dohody o pracovní činnosti a ušetříte na sociálním pojištění.

Mzda zaměstnance je obvykle předmětem sociálního pojištění. To se však neodvádí z dohod o provedení práce do měsíčního limitu 10.000 Kč a dále z tzv. zaměstnání malého rozsahu, tj. ze zaměstnání, kdy není sjednán měsíční příjem zaměstnance nebo je sjednán měsíční příjem, ale sjednaná částka nedosahuje rozhodného příjmu 4.000 Kč. Zaměstnání malého rozsahu je tak předmětem sociálního pojištění jen v tom kalendářním měsíci, do něhož byl zúčtován příjem ve výši alespoň 4.000 Kč. Jiné odměny zaměstnanců (s výjimkou dohody o provedení práce a zaměstnání malého rozsahu) jsou z pohledu zákona o pojistném na sociální pojištění považovány za ostatní zaměstnání a jsou v režimu sociálního pojištění. Před nástupem do zaměstnání tak musí zaměstnavatel posoudit pro rozhodování o účasti na nemocenském pojištění a povinném odvodu sociálního pojištění z přiznané mzdy, zda toto zaměstnání je zaměstnáním vykonávaným na základě dohody o provedení práce, zaměstnáním malého rozsahu či ostatním zaměstnáním.
Typickým příkladem zaměstnání malého rozsahu je dohoda o pracovní činnosti nedosahující měsíčního příjmu 4.000 Kč. Dále je častým zaměstnáním malého rozsahu odměna jednatele příp. společníka společnosti s ručením omezeným, odměna člena představenstva akciové společnosti nedosahující měsíčního příjmu 4.000 Kč. Trvá-li však v kalendářním měsíci více zaměstnání malého rozsahu u téhož zaměstnavatele, hradí se sociální pojištění a zaměstnanec je účasten nemocenského pojištění ze všech těchto zaměstnání, jestliže úhrn příjmů ze všech takových zaměstnání malého rozsahu činí alespoň 4.000 Kč. Uplatňuje se tak sčítání příjmů z více zaměstnání malého rozsahu u téhož zaměstnavatele. Nesčítají se však příjmy z dohody o provedení práce, ze zaměstnání malého rozsahu a z ostatního zaměstnání navzájem. Prakticky je tak mimo sociální pojištění souběh u jednoho zaměstnavatele dohody o provedení práce do limitu 10.000 Kč měsíčně a příp. jedné dohody o pracovní činnosti nedosahující měsíčního příjmu 4.000 Kč.

Zvýšením měsíční odměny u zaměstnání malého rozsahu může zaměstnavatel i zaměstnanec v některých případech ušetřit. Například, v případě, že zaměstnanec pracuje u téhož zaměstnavatele na základě dvou dohod o pracovní činnosti a z obou dohod má příjem 3.900 Kč. V takovém případě jsou obě dohody zpojistňovány a pojistné na sociální pojištění se bude platit z částky 7.800 Kč, neboť příjmy ze zaměstnání malého rozsahu se pro posouzení účasti na pojištění sčítají.
Pokud zaměstnavatel zvýší u jedné dohody o pracovní činnosti odměnu na 4.000 Kč, bude takový pracovní poměr v režimu sociálního pojištění jako tzv. ostatní zaměstnání (nejedná se o zaměstnání malého rozsahu) a druhá dohoda o pracovní činnosti s odměnou 3.800 Kč bude zaměstnáním malého rozsahu bez odvodu sociálního pojištění. Příjmy ze zaměstnání ostatního a malého rozsahu se nesčítají pro posouzení povinné účasti na pojištění.
Obdobně při uzavření dohody o pracovní činnosti na 10.000 Kč se jedná o zaměstnání ostatní s povinným odvodem pojistného. Současně je uzavřena se stejným zaměstnancem dohoda o pracovní činnosti na částku 3.950 Kč, která je zaměstnání malého rozsahu bez povinné účasti na pojištění.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.