Tipy na daňově výhodné postupy u pohledávek

Úvod  Uplatňování nákladů (výdajů) v základu daně  Pohledávky a jejich využití k daňové optimalizaci

Tvořte zákonné opravné položky k pohledávkám včetně pohledávek nabytých postoupením, využijte příznivého účinku kapitalizace pohledávek.

Základní pravidlem při volbě daňově výhodných postupů u pohledávek je tvořit, tvořit a zase tvořit zákonné opravné položky. Dá se tím ušetřit na daních a současně i vyřešit nedobytné pohledávky, účetně i daňově.
K nepromlčeným pohledávkám po lhůtě splatnosti je tak výhodné z daňového hlediska tvořit zákonné daňově účinné opravné položky. Následný odpis pohledávky do výše vytvořené opravné položky je rovněž daňově účinný. Nenechávejte tak pohledávku s vytvořenou zákonnou opravnou položkou promlčet, aniž by před tím nebyla daňově odepsána do nákladů.
V případě, že vytvoříme daňovou opravnou položku k pohledávce, nepřijdeme o její daňovou účinnost ani jejím následným postoupením. Podle ustanovení § 24 odst. 2 písm. s) zákona o daních z příjmů je daňově účinným nákladem jmenovitá hodnota pohledávky při jejím postoupení, a to do výše příjmu plynoucího z jejího postoupení. Tento příjem z postoupené pohledávky lze zvýšit o vytvořenou zákonnou opravnou položku a u pohledávek před dobou splatnosti o diskont (hodnotu peněz) připadající na zbývající dobu do doby splatnosti. Při postoupení pohledávky budou zákonné opravné položky k pohledávce sice rozpuštěny, ale hodnota pohledávky bude daňově účinná do výše tržby zvýšené o zákonnou opravnou položku, která již byla dříve vytvořena. O diskontu se neúčtuje, bere se v úvahu jen pro účely stanovení výše daňově uznatelných nákladů. Výše diskontu se posuzuje podle úrokové sazby obvyklé při poskytování peněz s odpovídající dobou splatnosti.
Poplatník, který pohledávku kupuje (postupník) má rovněž možnost uplatnit zákonnou opravnou položku k pohledávce nabyté postoupením za dodržení standardních podmínek zákona o rezervách a dále si musí ověřit, že pořizovací cena pohledávky byla zaplacena.
Koupené pohledávky lze do jejich jmenovité hodnoty použít k zápočtu se závazky vůči témuž subjektu. Rozdíl započítávané hodnoty pohledávky a pořizovací ceny pohledávky se stává zdanitelným výnosem. K takto nakoupeným pohledávkám však není možné tvořit zákonné opravné položky do doby provedení vzájemného zápočtu (s výjimkou pohledávek za dlužníkem v insolvenčním řízení).
Nedobytných pohledávek se lze elegantně zbavit i jejich tzv. kapitalizací. Podmínkou k této operaci je souhlas dlužníka. Závazek jako součást cizích zdrojů zanikne proti pohledávce za upsaný vlastní kapitál (zvýšení základního kapitálu společnosti). Operace je pro dlužníka daňově neutrální (s výjimkou zápočtu na závazek z titulu smluvních sankcí, kdy dochází ke vzniku daňově účinného nákladu). Dlužník tak docílí příznivého účinku na jeho rozvahu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.