Uplatňování paušálního výdaje na dopravu u více vozidel

Úvod  Automobil v podnikání  Paušální výdaj na dopravu

V případě, že podnikatel uplatní u některého vozidla krácený paušální výdaj na dopravu, potom platí, že ostatní vozidla, u nichž uplatní paušální výdaje na dopravu, užívá výlučně k podnikání.

Paušální výdaj na dopravu je možno uplatnit nejvýše za 3 vlastní silniční motorová vozidla zahrnutá nebo nezahrnutá do obchodního majetku nebo v nájmu za zdaňovací období.

Při používání silničního motorového vozidla pouze zčásti k podnikání musí podnikatel uplatnit krácený paušální výdaj na dopravu ve výši 4.000 Kč. Pokud uplatní u některého vozidla krácený paušální výdaj na dopravu, potom platí pro účely zákona o daních z příjmů, že ostatní vozidla, u nichž uplatnil paušální výdaje na dopravu, užívá výlučně k dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů.

Podnikatel tak v tomto případě uplatní u jednoho libovolného vozidla krácený paušální výdaj na dopravu ve výši 4.000 Kč za měsíc, u ostatních 2 vozidel uplatní nekrácený paušální výdaj na dopravu 5.000 Kč za měsíc, i když tato vozidla využívá i k soukromým účelům.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.