Osvobozené výnosy ve formě podílů na zisku k využití pro další investice

Úvod  Společnost s ručením omezeným  Osvobozené výnosy u s.r.o.

Podíly na zisku a převod podílu mateřské společnosti v dceřiné jako velmi zajímavé osvobozené výnosy u právnické osoby v rámci ČR i Evropské unie.

Z osvobozených příjmů právnické osoby jsou zajímavé zejména příjmy podle § 19 odst. 1 písm. ze) a zi) zákona o daních z příjmů, a to

  • podíly na zisku (dividendy) vyplacené od dceřiné společnosti,
  • převod obchodního podílu mateřské společnosti v dceřiné společnosti.

Pro osvobození je nutné však splnit následující podmínky. Mateřská společnost jako příjemce podílů na zisku má nejméně po dobu 12 měsíců nepřetržitě (tuto podmínku lze splnit i dodatečně, následně) podíl na základním kapitálu dceřiné společnosti ve výši 10%. Osvobození se týká společností v rámci České republiky i Evropské unie.

Osvobození se rovněž vztahuje i na příjmy z dividend a jiných podílů na zisku plynoucí mateřské společnosti od dceřiné společnosti mimo území Evropské unie. Toto osvobození v tuzemsku však nemá vliv na případné zdanění těchto příjmů vyplácející dceřiné společnosti v příslušném státě. Pozor však na skutečnost, že se jedná pouze o jednosměrné osvobození podílů na zisku plynoucí mateřským společnostem ze států mimo území Evropské unie do ČR a netýká se dividend a jiných podílů na zisku vyplácených dceřinou společností z ČR zahraničním mateřským společnostem mimo Evropskou unii. Pro toto osvobození dividend ze států mimo Evropskou unii je nutné splnit několik podmínek stanovených v § 19 odst. 9 zákona o daních z příjmů.

Obdobné osvobození jako na podíl na zisku se uplatní i při převodu obchodního podílu mateřské společnosti v dceřiné společnosti.

Pokud je poplatník akcionářem akciové společnosti, která vlastní 100% obchodní podíl na společnosti s ručením omezeným, jsou přijaté podíly na zisku osvobozeným výnosem u akciové společnosti. A pokud akciová společnost pořídila např. dceřiné „eseróčko“ na dluh, splácí kupní cenu tohoto majetku z osvobozených podílů na zisku dceřiné společnosti. A ušetří na daních velké peníze ve srovnání se situací, kdyby pořídila a vlastnila předmětné „eseróčko“ např. fyzická osoba akcionář a musela dluh splácet ze zisku po zdanění 15% srážkovou daní. Je zřejmé, jak lze daňově optimálně koupit obchodní podíl ve společnosti s ručením omezeným. Koupí ho akciovka a cenu obchodního podílu na s.r.o. splácí ze zisku akciové společnosti.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.