Ostatní příjmy dosažené ekonomickou činností - jak je šikovně zdanit?

Úvod  Podnikatelé, svobodná povolání  Ostatní příjmy z ekonomické činnosti

Ostatní příjmy vymezené v § 10 zákona o daních z příjmů je zajímavá kategorie příjmů fyzické osoby. Bez zákonného pojistného, bez nutnosti mít živnostenského oprávnění.

Fyzická osoba může obdržet příjmy z příležitostné činnosti, které nedosáhla jako zaměstnance, podnikatel či pronajímatel. Pro účely zákona o daních z příjmů obdržela tzv. ostatní příjmy v souladu s ustanovením § 10 zákona o daních z příjmů. Jejich velkou předností je, že nevstupují do vyměřovacího základu pro sociální a zdravotní pojištění. Není třeba tak oznamovat ekonomickou činnost správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně, není třeba vlastnit živnostenský list.

K častým ostatním příjmům patří příjmy z

  • příležitostných činností nebo z
  • příležitostného pronájmu movitých věcí.

Z příjmů z pronájmu patří do ostatních příjmů pouze příjmy z příležitostného pronájmu movitých věcí (nikoliv nemovitostí).

Pokud má poplatník jednorázový příjem z příležitostné činnosti (nemá tudíž živnostenský list na příslušnou činnost), zdaní je ve svém daňovém přiznání sazbou daně 15% (pokud není tento příjem do limitu 30.000 Kč ročně osvobozen), zákonné pojistné z těchto příjmů nehradí.

Ve výdajích lze uplatnit výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení příjmů.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Posláno: 15.01.2014

Dobrý den, v roce 2013 jsem ve své chovné stanici odchovala a prodala jedno kotě v hodnotě 10 000 Kč. Živnost na chov jsem si nezřizovala, chov je pouze koníčkem. Chápu to tedy správně, že pokud částka z prodeje nepřesáhne 20 000 Kč ročně, jsem od daně osvobozena? Děkuji za odpověď. R

Posláno: 15.01.2014

Dobrý den, ano, Vaše odpověď je správná. S pozdravem Miloslav Hnátek

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.