Jak dosáhnout na osvobození při prodeji bytu nebo rodinného domu

Podmínkou osvobození při prodeji bytu nebo rodinného domu je bydliště nejméně po dobu dvou let bezprostředně před prodejem, při nesplnění těchto podmínek pak použití získaných prostředků na obstarání vlastního bydlení. Nelze je však použít na obstarání bytové potřeby pro rodinné příslušníky.

Příjem fyzické osoby z prodeje rodinného domu nebo bytu, a to včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu a včetně souvisejícího pozemku, je osvobozen podle § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů od daně za předpokladu, že zde měl prodávající bydliště nejméně po dobu dvou let bezprostředně před prodejem. Požadavek doby trvání vlastnictví je v tomto případě nepodstatný.

Pokud měl prodávající v rodinném domě nebo bytě bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na obstarání vlastní bytové potřeby do konce zdaňovacího období bezprostředně následujícího po období, ve kterém tyto prostředky získal, je příjem z prodeje osvobozený. Tento příjem je osvobozen i v případě, že částku z prodeje vynaložil na obstarání bytové potřeby ve zdaňovacím období předcházejícím zdaňovacímu období, ve kterém prostředky obdržel. Podmínkou pro osvobození příjmu z prodeje nemovitosti je oznámení správci daně získání těchto prostředků do konce lhůty pro podání daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém k jejich získání došlo.

Pokud nesplní poplatník časový test pro osvobození prodávaného bytu a získané finanční prostředky použije na financování bytové potřeby svého dítěte, příjem z prodeje zdaňuje. Nesplní totiž podmínku financování vlastní bytové potřeby. Podmínkou osvobození tohoto příjmu je použití prostředků získaných prodejem pouze na pořízení vlastní bytové potřeby poplatníka, nikoliv bytové potřeby jeho rodiny nebo dalších osob.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.