Osvobození příjmu z prodeje movitých věcí hmotných, které nejsou v obchodním majetku podnikatele

Příjem z prodeje movitých věcí hmotných, které nejsou v obchodním majetku podnikatele fyzické osoby, je příjem osvobozený od zdanění.

Prodej movitých věcí hmotných je podle § 4 odst. 1 písm. c) zákona o daních příjmů od daně z příjmů fyzických osob osvobozen. Z tohoto obecného pravidla jsou vyjmuta motorová vozidla, letadla a lodě, pro jejichž osvobození musí doba vlastnictví přesáhnout dobu 1 roku a cenné papíry. Osvobození se dále nevztahuje na příjmy z prodeje movitých věcí, pokud jsou nebo byly zahrnuty do obchodního majetku podnikatele, a to do 5 let od jejich vyřazení z obchodního majetku.

Nákup movité věci od nepodnikatele na základě kupní smlouvy se při ceně do 80.000 Kč projeví jako jednorázový daňový výdaj, u prodávajícího v souladu s § 4 odst. 1 písm. c) jako osvobozený příjem.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Posláno: 09.11.2016

Ale co když jsem podnikatel a nemám obchodní majetek, protože uplatňuji výdaje paušálem. Tak vlastně všechny své tržby za prodej hmotných movitých věcí můžu osvobodit podle §4(1)c? Podle mě je to chyba v zákoně, nebo je snad nějaký paragraf, který by toto osvobození podnikatelům zakazoval?

Posláno: 25.11.2016

Dobrý den, skutečně takový příjem je osvobozen podle § 4 odst. 1 písm. c). Takový poplatník nemá obchodní majetek. Nemyslím si, že by to byla chyba v zákoně, daňové dopady do veřejného rozpočtu tam nejsou.

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.