Tzv. „malé“ technické zhodnocení hmotného majetku jednorázově v nákladech

Výdaje charakteru technického zhodnocení do 80.000 Kč na jednom majetku v kalendářním roce lze uplatnit jednorázově do nákladů.

Zásahy do majetku v podnikání nebo při pronájmu mohou mít charakter

  • technického zhodnocení nebo
  • oprav a udržování majetku.

Technické zhodnocení je tak odpisovanou investicí, oprava a udržování je jednorázovým daňovým nákladem. Proto jsou opravy oblíbené, technickému zhodnocení se poplatníci raději vyhýbají. Technickým zhodnocením hmotného majetku se rozumí výdaje na dokončené nástavby, přístavby a stavební úpravy, rekonstrukce a modernizace, pokud převýšily u jednotlivého majetku v úhrnu ve zdaňovacím období částku 80.000 Kč.

Výdaje charakteru technického zhodnocení (dokončená rekonstrukce, modernizace majetku) v úhrnné výši nepřesahující 80.000 Kč u jednotlivého majetku může poplatník uplatnit jednorázově do daňově účinných nákladů. Může je vynaložit v prosinci daného kalendářního roku a následně další nové v lednu následujícího roku a uplatní tak až 160.000 Kč do nákladů v krátkém časovém termínu.

Pokud si pořídí poplatník nový osobní automobil v ceně 800.000 Kč, začne ho používat a následně ve stejném roce provede jeho dovybavení (dokoupí např. tažné zařízení, střešní nosič) v ceně do 80.000 Kč, uplatní výdaje na dovybavení jednorázově jako daňový náklad. Osobní automobil bude samozřejmě odpisovat jako majetek. Takto může dovybavit i automobil pořízený na leasing.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.