Jízdy mezi bydlištěm a pracovištěm zaměstnance

Úvod  Automobil v podnikání  Jízdy mezi bydlištěm a pracovištěm

Pokud sjedná zaměstnavatel v souladu se zákoníkem práce se zaměstnancem pravidelné pracoviště pro účely poskytování cestovních náhrad v jeho bydlišti, jsou mu poskytovány cestovní náhrady i při cestě z bydliště do sídla firmy.

Jízdy mezi bydlištěm a pracovištěm zaměstnance jsou považovány za osobní spotřebu zaměstnance a nelze je daňově uplatnit. Pokud bude zaměstnanci hrazena cesta mezi bydlištěm a pracovištěm a tento závazek zaměstnavatele bude sjednán v pracovní smlouvě, jedná se u zaměstnavatele v souladu s § 24 odst. 2 písm. j) bod 5. zákona o daních z příjmů o daňový náklad, u zaměstnance půjde o zdanitelný příjem s povinností odvést též zákonné pojistné.

V případě, kdy zaměstnavatel poskytuje zaměstnanci bezplatně motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, přidaňuje k jeho mzdě 1 % vstupní ceny vozidla za každý kalendářní měsíc poskytnutí vozidla (příp. 0,5% u tzv. elektromobilů). Ze stejné částky odvádí i pojistné na sociální a zdravotní pojištění. Cesty mezi bydlištěm a pracovištěm zaměstnance jsou tak posuzovány jako využití vozidla pro soukromou spotřebu zaměstnance.

Pokud sjedná zaměstnavatel v souladu se zákoníkem práce se zaměstnancem pravidelné pracoviště pro účely poskytování cestovních náhrad v jeho bydlišti, jsou mu poskytovány zákonné cestovní náhrady i při cestě z bydliště do sídla firmy. Sjednání pravidelného pracoviště a místo výkonu práce v bydlišti zaměstnance lze v případě, že druh práce sjednaný v pracovní smlouvě může zaměstnanec vykonávat doma, např. se může jednat o účetní, administrativního pracovníka, programátora, obchodního zástupce, montéra.

Pokud podnikatel fyzická osoba má jako sídlo podnikání uvedené v živnostenském listě bydliště a jede do jiného místa, je na pracovní cestě. Pravidelným pracovištěm podnikatele je tak sídlo podnikání uvedené v živnostenském nebo jiném podobném oprávnění.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.