Zaměstnejte jako podnikatel své studující dítě!

Úvod  Manželé, děti, rodina  Daňové zvýhodnění na děti

Pokud podnikatel příp. jeho "eseróčko" zaměstná své studující dítě, může si uplatnit daňové zvýhodnění na vyživované dítě a studující dítě si uplatní základní slevu na dani a slevu na studenta.

Pokud podnikatel fyzická osoba příp. jeho „eseróčko“ zaměstná své studující dítě, může bez problémů uplatnit daňové zvýhodnění na vyživované dítě ve svém daňovém přiznání. Mzda zaměstnance je položkou snižující základ daně zaměstnavatele, dohoda o provedení práce do limitu 10.000 Kč měsíčně nepodléhá navíc veřejnoprávnímu pojištění. K tomu se může ještě přidat souběžná dohoda o pracovní činnosti na jinou práci s limitem nepřesahujícím 4.000 Kč, která je rovněž bez veřejnoprávního pojištění. Výdělek studujícího dítěte v žádném případě neomezuje rodiče při uplatnění daňového zvýhodnění na vyživované dítě.

Zaměstnanec – studující dítě uplatní proti svým zdanitelným příjmům základní slevu na dani ve výši 30.840 Kč případně slevu na studenta ve výši 4.020 Kč. Jeho příjem ve výše uvedených limitech tak nebude podléhat žádným povinným odvodům.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.