Plátce DPH si může volit způsob zdanění částečné úhrady pohledávky

Úvod  Podnikatelé, svobodná povolání  Zdaňování příjmů ze samostatné činnosti

Pokud podnikatel plátce daně z přidané hodnoty, který nevede účetnictví, zinkasuje pouze část své pohledávky včetně daně z přidané hodnoty, rozhodne si sám, jak „rychle“ ji zdaní.

Pohledávka u podnikatele fyzické osoby nevedoucí účetnictví je příjmem v okamžiku jejího zinkasování. Při její částečné úhradě zahrne poplatník do základu daně pouze zinkasovanou část pohledávky.

Pokud plátce daně z přidané hodnoty vedoucí daňovou evidenci (nebo uplatňující paušální výdaje podle ustanovení § 7 odst. 7 zákona o daních z příjmů) zinkasuje pouze část své pohledávky včetně daně z přidané hodnoty, rozhodne si sám, jak ji zdaní. Využití takového postupu je zajímavé zejména na přelomu roku, kdy zbytek pohledávky je uhrazen až v následujícím kalendářním roce.

Jako nejoptimálnější pro poplatníka se jeví nejprve z přijaté úhrady uspokojit daň z přidané hodnoty a teprve co zbude z přijaté úhrady je zdanitelným příjmem poplatníka podnikatele. Např. poplatník eviduje pohledávku z poskytnutého plnění ve výši 10 mil. Kč, DPH činí 2 mil. Kč. Odběratel uhradí pouze její část ve výši 8 mil. Kč. Je pak na jeho rozhodnutí, že z této úhrady použije 2 mil. Kč na úhradu DPH a zbylých 6 mil. Kč vykáže jako zdanitelný příjem.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.