Slevy na dani pro studenty

Úvod  Studenti  Zdaňování příjmů studentů

Studenti mohou uplatnit všechny zákonné slevy na dani a navíc „studentskou“ roční slevu ve výši 4.020 Kč.

Zákon o daních z příjmů umožňuje fyzické osobě uplatnit slevy na dani a snížit si tak vypočtenou daň z příjmů. Totéž platí i pro studenty.

Jedná se zejména o základní slevu ve výši 30.840 Kč ročně. Jako zaměstnanec může student využít jedné dvanáctiny této částky, tedy 2.070 Kč měsíčně. Při ročním zdanitelném příjmu 205.600 Kč a sazbě daně 15% vychází po uplatnění základní slevy na dani daň z příjmů nulová.

Student má však ještě další slevu na dani ve výši 4.020 Kč ročně, resp. 335 Kč měsíčně po dobu, po kterou se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem, a to až do dovršení věku 26 let nebo po dobu prezenční formy studia v doktorském studijním programu, který poskytuje vysokoškolské vzdělání až do dovršení věku 28 let.

Slevu může využít i u krátkodobých pracovněprávních vztahů, např. u dohod konaných mimo pracovní poměr, ale vždy současně pouze u jednoho zaměstnavatele, u kterého podepsal prohlášení k uplatnění slev na dani. Je třeba však upozornit, že má-li student v jednom kalendářním měsíci více zaměstnavatelů, lze slevy na dani nárokovat pouze u jednoho z nich.

Pokud je student výdělečně činný, uplatňuje „svoje“ slevy na dani, nic nebrání tomu, aby jeho rodič si uplatnil proti svým zdanitelným příjmům slevu na dani resp. daňové zvýhodnění na dítě. To, že dítě – student má zdanitelné příjmy, nebrání, aby i rodič uplatnil daňové zvýhodnění na vyživované dítě proti svým zdanitelným příjmům. Výše uvedené slevy na dani resp. daňové zvýhodnění se tak vzájemně nevylučují.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.