Hranice důchodu osvobozená od daně z příjmů

Úvod  Senioři  Zdaňování příjmů seniorů

Pokud starobní důchod přesáhne osvobozenou hranici 547.200 Kč, lze si osvobodit i vyšší částku.

Od daně z příjmů fyzických osob je v souladu s ustanovením § 4 odst. 1 písm. h) zákona o daních z příjmů osvobozena z úhrnu pravidelně vypláceného důchodu částka ve výši 36násobku minimální mzdy, která je platná k 1. lednu kalendářního roku. Vzhledem k tomu, že výše minimální mzdy od 1.1.2023 činí 17.300 Kč, je v současné době z vypláceného důchodu osvobozena částka 622.800 Kč. To odpovídá měsíčnímu důchodu 51.900 Kč (případně součtu měsíčního důchodu a penze). Pokud by výše ročního důchodu přesáhla stanovenou hranici, je od daně z příjmů osvobozena tato částka a zbylá část převyšující tuto hranici je zdaněna jako tzv. ostatní příjem podle § 10 zákona o daních příjmů sazbou daně 15%.

V případě, že pravidelně vyplácený důchod nepřesáhne v úhrnu tuto částku, je od daně z tohoto vypláceného důchodu osvobozeno 622.800 Kč a do (zbylých a zdaňovaných) 50.000 Kč se nepodává daňové přiznání. Předpokladem však zůstává, že poplatník nemá vedle pravidelně vypláceného důchodu žádný další zdanitelný příjem.

Vzhledem k tomu, že v současné době zákon o daních z příjmů přiznává poživatelům starobního důchodu základní roční slevu na dani ve výši 30.840 Kč, lze v současné době nezdaňovat dokonce vyšší částku vypláceného důchodu. Jedná se o částku výše 828.400 Kč.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.