Volba zdanění příjmů z nájmu majetku ve společném jmění manželů

Úvod  Majitelé domů, bytů  Zdaňování příjmů pronajímatelů

Je na rozhodnutí manželů, který z nich zahrne v daném kalendářním roce příjmy z nájmu majetku do svého daňového přiznání.

Pokud dosahuje poplatník příjmů z nájemného z majetku ve společném jmění manželů, je na jejich rozhodnutí, který z manželů zahrne příjmy z nájmu do svého daňového přiznání. Volba závisí na posouzení celkového daňového zatížení manželů a může vést k daňové optimalizaci. V případě, že v jednom roce zdaní příjmy z pronájmu majetku manžel, v dalším roce může příjmy zdanit manželka. Žádné omezení zde zákon o daních z příjmů neklade, záleží tak na jejich ujednání.

Podstatné je, aby veškeré příjmy z pronájmu majetku ve společném jmění za dané zdaňovací období zdaňoval vždy jen jeden z manželů. Tuto povinnost ukládá pronajímatelům § 9 odst. 2 zákona o daních z příjmů.

Pokud mají manželé příjmy z pronájmu majetku, který mají ve svém výlučném vlastnictví (např. majetek nabyli před uzavřením manželství), pak ho zdaňuje pouze příslušný manžel.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Posláno: 12.01.2014

Dotaz: V rodinném domku pronajímáme jeho část (1 bytovou jednotku) nájemci. 1.polovinu domku vlastní manželka,(nabytí dědictvím před sňatkem),2.polovina je v SJM vlastnictví(po odkoupení v průběhu manželství) Zajímalo by mě,zda uplatňovaný způsob zdanění jako podílový (manželka-3/4 a manžel 1/4) je správný, nebo zda by měl pronájem být zdaněný jako majetek v SJM.Z hlediska optimalizace zdanění,by to zdanění podílové bylo výhodnější (možnost uplatnění obou odečitatel.položek-život.a penzij.poj. jak manžela i manželky). Vzhledem k tomu,že pronajímáme ještě byt ve vlastnictví SJM,je optimalizace možná ijiným způsobem. S pozdravem adíky za odpověď J.Zvěřina.

Posláno: 13.01.2014

Příjmy z nájemného nemovitosti ve Vámi popisovaném případě zdaňuje vlastník, ve Vašem případě zdaňuje manželka svoji polovinu, příjmy plynoucí ze SJM manželů se zdaňují jen u jednoho z nich (druhá polovina). Vychází to tak, že buď manželka zdaní všechno (1/2+1/2) nebo manželka zdaní 1/2 a 1/2 zdaní manžel. Odpověď je formulována na základě údajů v předkládaném dotazu bez znalosti konkrétního případu.

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.