Motivační příspěvek žákům a studentům

Motivační příspěvek poskytnutý na základě smluvního vztahu žákovi nebo studentovi do výše 5.000 Kč měsíčně, studentovi vysoké školy do výše 10.000 Kč, připravujícímu se pro zaměstnavatele na výkon profese je daňově účinný náklad zaměstnavatele.

Jednou z možností jak uplatnit náklady na vzdělávání je v souladu s ustanovením § 24 odst. 2 písm. zu) zákona o daních z příjmů poskytnutí tzv. motivačního příspěvku žákům a studentům na základě dohody se studentem, že po skončení studia bude v příslušné firmě zaměstnán. Motivační příspěvek je limitovaný příspěvek poskytnutý na základě smluvního vztahu

  • žákovi nebo studentovi připravujícímu se pro budoucího zaměstnavatele na výkon profese, a to do výše 5.000 Kč měsíčně,
  • v případě studenta vysoké školy do výše 10.000 Kč měsíčně.

Motivačním příspěvkem se rozumí stipendium, příspěvek na stravování, ubytování, vzdělávání ve vzdělávacích zařízeních související s budoucím výkonem profese, jízdné v prostředcích hromadné dopravy do místa vzdělávání a na pořízení osobních ochranných prostředků a pomůcek.

Motivační příspěvek je ve výše uvedeném limitu daňovým nákladem u zaměstnavatele a podle § 6 odst. 1 písm. d) zákona o daních z příjmů zdanitelným příjmem u studenta – zaměstnance. Uplatněním slev na dani studentem bude zdanění motivačního příspěvku pro studenta nulové.

V případě poskytnutí nadlimitního příspěvku je částka poskytnutá nad stanovený limit daňově neuznatelným nákladem u zaměstnavatele.

Pojistné na sociální a zdravotní pojištění se z motivačního příspěvku nehradí, a to ani z jeho části, která není od daně z příjmů osvobozena. Důvodem je skutečnost, že veřejnoprávní pojištění je vázáno na výkon činnosti a tato podmínka není splněna.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Posláno: 31.01.2016

Dobrý den. Kolik takovýchto motivačních příspěvků mohu poskytnout? Je nějak omezen počet studentů na období? Děkuji za odpověď.

Posláno: 01.02.2016

Počet studentů, kterým může býti vyplacen motivační příspěvek není zákonem limitován.

Posláno: 11.02.2016

Může být poskytnut i zahraničním studentům (non-EU), kteří jsou v ČR pouze na základě dlouhodobého víza za účelem "ostatní" (vzdělávání)? Má tento motivační příspěvek všeobecně nějaká omezení? Děkuji.

Posláno: 12.02.2016

Zákon o daních z příjmů v ustanovení § 24 odst. 2 písm. zu) přímo vymezuje podmínky. Jedná se tak o motivační příspěvek poskytnutý na základě smluvního vztahu žákovi nebo studentovi připravujícímu se pro poplatníka na výkon profese, a to do výše 5 000 Kč měsíčně, v případě studenta vysoké školy do výše 10 000 Kč měsíčně; motivačním příspěvkem se pro účely tohoto zákona rozumí stipendium, příspěvek na stravování, ubytování, vzdělávání ve vzdělávacích zařízeních související s budoucím výkonem profese, jízdné v prostředcích hromadné dopravy do místa vzdělávání a na pořízení osobních ochranných prostředků a pomůcek poskytovaných nad rámec zvláštních právních předpisů,

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.