Náklady na vzdělávání nesouvisející s předmětem činnosti zaměstnavatele

Vzdělávání nesouvisející s předmětem činnosti zaměstnavatele je sice hrazeno ze zisku po zdanění, avšak není předmětem zdanění a zpojistnění u zaměstnance. I takový způsob uplatnění je daňově zajímavý.

Vzdělávání zaměstnanců je podle ustanovení § 24 odst. 2 písm. j) bod 3. zákona o daních z příjmů daňově účinným nákladem. Důležitou podmínkou daňové účinnosti je souvislost vzdělávání s předmětem činnosti zaměstnavatele.

Pokud by nebyly splněny podmínky daňové uznatelnosti vzdělávání např. z důvodů nesouvisejícího vzdělávání s předmětem činnosti poplatníka nebo s pracovním zařazením zaměstnance, je takové vzdělávání u zaměstnavatele daňově neúčinným nákladem podle § 25 odst. 1 písm. h) bod 2. zákona o daních z příjmů. Je sice pro zaměstnance tak hrazeno ze zisku po zdanění, avšak není předmětem zdanění daní z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a zpojistnění.

I takový způsob uplatnění je daňově výhodnější než hrazení vzdělávání ze zdaněných a zpojistněných finančních prostředků zaměstnance.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.