Náklady na vzdělávání zaměstnanců – daňově účinné téměř bez omezení

Vzdělávání zaměstnanců související s předmětem činnosti zaměstnavatele je daňově účinným nákladem včetně nákladů na středoškolské a vysokoškolské vzdělávání zaměstnanců.

Často diskutovaným nákladem v rámci podnikání je vzdělávání. Vzdělávání zaměstnanců je podle ustanovení § 24 odst. 2 písm. j) bod 3. zákona o daních z příjmů daňově účinným nákladem. Důležitou podmínkou daňové účinnosti je souvislost vzdělávání s předmětem činnosti zaměstnavatele. Daňově relevantním nákladem jsou i náklady na středoškolské a vysokoškolské vzdělávání zaměstnanců.

Na straně zaměstnance se jedná o osvobozený příjem bez dopadů do jeho daně z příjmů a pojistného. Nikdy nebylo uplatňování nákladů na vzdělávání tak liberální jako v současné zákonné úpravě.

Pokud se bude zaměstnanec dále vzdělávat ve svém oboru, navštěvovat vybranou školu nebo vzdělávací zařízení, jsou náklady jako školné nebo náklady za účast na školení, učební pomůcky, náhrada mzdy za pracovní úlevy, cestovní náhrady do školy daňově účinné.

Možnost uplatnění nákladů na vzdělávání související s pracovní pozicí zaměstnance nebyla sice do textu zákona zapracována, vyplývá však z pokynu GFŘ č. D – 22 k § 24 odst. 2 bod 15. Za daňově účinný náklad na vzdělávání lze tak považovat i náklady na vzdělávání, pokud souvisejí s pracovním zařazením zaměstnance.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.