Daňově výhodná podpora odborného vzdělávání žáků a studentů

Využijte výrazné daňové podpory praktického výcviku a odborného vzdělávání žáků a studentů.

Zákon o daních z příjmů výrazným způsobem zvýhodňuje poplatníky, kteří uskutečňují na svých pracovištích odborné vzdělávání žáků a studentů, mají oprávnění k činnosti související s daným oborem vzdělávání a uzavřeli s příslušnou školou smlouvu o obsahu a rozsahu vzdělávací činnosti. Poplatníci, kteří splní zákonné podmínky, mohou uplatnit odpočet od základu daně na podporu odborného vzdělávání, který se skládá

  1. z odpočtu na podporu pořízení majetku na odborné vzdělávání a
  2. z odpočtu na podporu výdajů vynaložených na žáka nebo studenta.

    Odpočet na podporu pořízení majetku na odborné vzdělávání se vypočte jako součet stanovených procent vstupní ceny majetku pořízeného jeho prvním vlastníkem (včetně pořízení formou finančního leasingu), pokud je majetek používán pro účely odborného vzdělávání. Minimální rozsah použití majetku pro odborné vzdělávání, na jehož základě lze odpočet uplatnit, činí 30% celkové doby jeho provozu.

    V případě použití hmotného majetku pro odborné vzdělávání v rozsahu 30% až 50% doby jeho provozu ve třech po sobě bezprostředně následujících zdaňovacích obdobích lze odečíst 50% jeho vstupní ceny. V případě, kdy je hmotný majetek používán v rozsahu více než 50% doby jeho provozu ve třech po sobě bezprostředně následujících zdaňovacích obdobích, lze odečíst 110% jeho vstupní ceny. Stanovený podíl doby provozu je nutné dodržet v každém jednotlivém zdaňovacím období. V případě porušení podmínek pro uplatnění odpočtu je nutné zvýšit základ daně za období, v němž k porušení došlo. Odpočet lze odečíst od základu daně v období pořízení majetku (koupí) nebo přenechání majetku uživateli do užívání (pořízení formou finančního leasingu). Tento majetek musí být vymezen ve smlouvě uzavřené mezi poplatníkem a školou.

    Majetkem pořízeným nebo pořizovaným pro účely odpočtu je pouze hmotný majetek zařazený v odpisové skupině 1, 2 nebo 3 nebo software, který je nehmotným majetkem se vstupní cenou vyšší než 60.000 Kč.

    Překážkou pro uplatnění odpočtu je poskytnutí podpory z veřejných zdrojů na pořízení nebo pořizování majetku. Dotace ve výši jednotek procent vstupní ceny majetku se tak mohou ukázat jako nevýhodné.

    Výše odpočtu na pořízení majetku pro odborné vzdělávání je omezena. Odpočet může činit nejvýše částku ve výši součinu 5.000 Kč a počtu hodin praktického vyučování, odborné praxe a vzdělávací činnosti uskutečněných na pracovišti poplatníka v období pořízení nebo přenechání majetku uživateli do užívání. Při výpočtu se vychází z evidence, kterou je poplatník povinen pro účely uplatnění odpočtu vést.

    Pokud není možné odpočet na podporu odborného vzdělávání odečíst z důvodů nízkého základu daně nebo daňové ztráty, lze je odečíst nejpozději ve třetím období následujícím po období, ve kterém vznikl.

    Vedle odpočtu na pořízení majetku lze uplatnit v rámci základu daně z příjmů odpočet na podporu výdajů vynaložených na žáka nebo studenta v rámci odborného vzdělávání. Výše odpočtu je dána počtem hodin praktického vyučování, odborné praxe či vzdělávací činnosti a činí 200 Kč za každou hodinu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.