Fakturace mezi manžely

Úvod  Podnikatelé, svobodná povolání  Spolupracující osoba při podnikání

Myšlenku fakturace mezi manžely nelze podle rozsudků Nejvyššího správního soudu mávnutím proutku zamítnout. Rozsudek soudu čj. 8 Afs 64/2005-66 připouští takovouto variantu podnikání manželů s možností vzájemné fakturace.

Při podnikání se nezřídka stává, že mezi sebou obchodují i manželé – podnikatelé. Avšak fakturaci mezi manželi správci daně nevidí rád. Úředníci daňové správy budou tvrdit, že vzájemná fakturace mezi manželi není možná a jako jediné řešení budou nabízet zákonem upravenou spolupráci osob. Jejich obvyklý argument pro zpochybňování fakturace je skutečnost, že pokud mají manželé společné jmění manželů, jsou i jejich finanční prostředky společné. Jinými slovy by předmětná faktura byla zaplacena z vlastních prostředků.

Problémem fakturace mezi manžely se zabývá např. rozsudek čj. 8 Afs 64/2005–66, který připouští takovouto variantu podnikání manželů s možností vzájemné fakturace. Společné jmění by pak nemělo být na závadu, podstatnější pro daňové řízení bude prokázání a obhájení obchodního vztahu. Podle Nejvyššího správního soudu musí jít o reálný vztah dvou podnikatelů a tomu musí odpovídat i náplň jejich podnikatelské činnosti.

Manželka má zcela jistě více svých obchodních vztahů, nejenom ten se svým manželem. A také disponuje majetkem potřebným pro svoji podnikatelskou činnost, její činnost vykazuje prvky samostatného podnikání.

Výše uvedený rozsudek považuje za neopodstatněné vylučovat bez dalšího možnost vzájemné fakturace v případech, kdy se nejedná o spolupráci na podnikání jednoho z nich.

Lze předpokládat, že správce daně bude prověřovat, zda cena dodávek, které si budou manželé účtovat, je cenou obvyklou v souladu s ustanovením § 23 odst. 7 zákona o daních z příjmů.

Pokud by se podnikatel chtěl vyhnout potenciálním problémům s prokazováním fakturace mezi manželi – podnikateli, může podnikat pod právnickou osobou, nejlépe osvědčenou společností s ručením omezeným a jeho manželka bude podnikat jako fyzická osoba. Ostatně, proč by neuzavíral jako jednatel společnosti obchodní vztah s osvědčeným dodavatelem na dnešním neprověřeném trhu. Každý má svoje podnikání, svoji firmu a proč diskriminovat takový obchodní vztah v porovnání s jinými dodavateli? Podnikání pod právnickou osobou má přeci řadu dalších předností. A jeho manželka podnikatelka může klidně uplatňovat paušální výdaje podle § 7 odst. 7 zákona o daních z příjmů.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Posláno: 25.03.2019

Velmi rozumné! I v případě jakýchkoliv neshod se ta vzájemná fakturace dá dohledat - už jen kvůli fakturačním systémům a účetnictví.

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.