Úlevy na pojistném pro studenty

Úvod  Studenti  Sociální a zdravotní pojištění studentů

Podnikatel student je povinen být účasten důchodového pojištění při zisku z podnikání dosahujícího v roce 2020 hranice 83.603 Kč. Nevztahuje se na něj ustanovení o minimálním vyměřovacím základu pro odvod zdravotního pojištění.

Z ustanovení § 9 odst. 6 písm. b) zákona o důchodovém pojištění vyplývá, že samostatná výdělečná činnost studenta, je pro účely sociálního pojištění považována za vedlejší činnost. Podmínkou je, že se jedná o osobu samostatně výdělečně činnou, která není účastna nemocenského pojištění.

Osoba samostatně výdělečně činná vykonávající vedlejší činnost je v kalendářním roce účastna důchodového pojištění po dobu, po kterou vykonávala vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pokud rozdíl mezi příjmy a výdaji dosáhl v roce 2020 částky 83.603 Kč při podnikání ve všech 12 měsících.

Na podnikající studenty se nevztahuje ustanovení o minimálním vyměřovacím základu pro odvod zdravotního pojištění. Plátcem pojistného je u studentů stát. Pojistné tak hradí ze skutečně vydělaných příjmů.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.