Fakturace mezi manžely

Úvod  Manželé, děti, rodina  Příjmy manželů

Myšlenku fakturace mezi manžely nelze podle rozsudků Nejvyššího správního soudu mávnutím proutku zamítnout. Rozsudek soudu čj. 8 Afs 64/2005-66 připouští takovouto variantu podnikání manželů s možností vzájemné fakturace.

Při podnikání se nezřídka stává, že mezi sebou obchodují i manželé – podnikatelé. Avšak fakturaci mezi manželi správci daně nevidí rád. Úředníci daňové správy budou tvrdit, že vzájemná fakturace mezi manželi není možná a jako jediné řešení budou nabízet zákonem upravenou spolupráci osob. Jejich obvyklý argument pro zpochybňování fakturace je skutečnost, že pokud mají manželé společné jmění manželů, jsou i jejich finanční prostředky společné. Jinými slovy by předmětná faktura byla zaplacena z vlastních prostředků.

Problémem fakturace mezi manžely se zabývá např. rozsudek čj. 8 Afs 64/2005–66, který připouští takovouto variantu podnikání manželů s možností vzájemné fakturace. Společné jmění by pak nemělo být na závadu, podstatnější pro daňové řízení bude prokázání a obhájení obchodního vztahu. Podle Nejvyššího správního soudu musí jít o reálný vztah dvou podnikatelů a tomu musí odpovídat i náplň jejich podnikatelské činnosti.

Manželka má zcela jistě více svých obchodních vztahů, nejenom ten se svým manželem. A také disponuje majetkem potřebným pro svoji podnikatelskou činnost, její činnost vykazuje prvky samostatného podnikání.

Výše uvedený rozsudek považuje za neopodstatněné vylučovat bez dalšího možnost vzájemné fakturace v případech, kdy se nejedná o spolupráci na podnikání jednoho z nich.

Lze předpokládat, že správce daně bude prověřovat, zda cena dodávek, které si budou manželé účtovat, je cenou obvyklou v souladu s ustanovením § 23 odst. 7 zákona o daních z příjmů.

Pokud by se podnikatel chtěl vyhnout potenciálním problémům s prokazováním fakturace mezi manželi – podnikateli, může podnikat pod právnickou osobou, nejlépe osvědčenou společností s ručením omezeným a jeho manželka bude podnikat jako fyzická osoba. Ostatně, proč by neuzavíral jako jednatel společnosti obchodní vztah s osvědčeným dodavatelem na dnešním neprověřeném trhu. Každý má svoje podnikání, svoji firmu a proč diskriminovat takový obchodní vztah v porovnání s jinými dodavateli? Podnikání pod právnickou osobou má přeci řadu dalších předností. A jeho manželka podnikatelka může klidně uplatňovat paušální výdaje podle § 7 odst. 7 zákona o daních z příjmů.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.