Telefon pro zaměstnance jako pracovní prostředek

Náklady na provoz firemního telefonu používaného zaměstnancem i pro jeho soukromé účely.

Pracovním prostředkem může být obecně v podstatě jakýkoliv předmět, který používá zaměstnanec nebo podnikatel pro výkon své práce. Pracovní prostředky jsou náklady na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů a uplatňují se v daňových nákladech v souladu s § 24 odst. 1 zákona o daních z příjmů.

V případě, že dává zaměstnavatel svým zaměstnancům jako benefit k dispozici firemní telefon pro použití i pro jejich soukromé hovory, lze doporučit stanovit si prokazatelný paušál za firemní hovory a co je nad tento paušál považovat za soukromé hovory zaměstnance a daňově se s nadlimitní částkou vypořádat. Je to poměrně administrativně jednoduchý postup.

Pokud se zaměstnavatel rozhodne přispívat svému zaměstnanci na provoz jeho soukromého mobilního telefonu, který používá i pro pracovní hovory, podkladem pro kalkulaci nákladů by mohlo být porovnání účtů za telefonní hovory před nástupem do zaměstnání a po vstupu do zaměstnání. Je vhodné zprůměrovat účty za zhruba tři až šest měsíců před nástupem do práce a hradit zaměstnanci vzniklý rozdíl.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.