Náklady na pracovní oblečení používané pro účely podnikání a výkon profese

Pořízení pracovního oblečení, které je výhradně používáno pro účely podnikání a výkon profese je nákladem na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů. Poplatník doloží správci daně zpracovaný vnitřní pokyn pro pořizování a používání pracovního oblečení.

Náklady na pořízení ošacení u profesí, kde je pro výkon činnosti požadováno tzv. společenské oblečení, je daňově účinným výdajem v souladu s § 24 odst. 1 zákona o daních z příjmů, pracovní oblečení je nákladem na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů.

Jedná se o pracovní oblečení, které je výhradně používáno pro účely podnikání a výkon profese.

Nad ošacením v případě řemeslných živností typu montérky, pracovní obuv, pracovní bunda se jistě správce daně nebude pozastavovat. Obdobně běžně správci daně uznávají číšnický frak, pracovní oděv kuchaře, bílý plášť lékaře, šedivý plášť pracovníka skladu a další. Tak proč by ředitel firmy nemohl pravidelně obnovovat šatník ve své kanceláři s cílem řádně zastupovat svoji firmu či profesi. Rovněž advokát zastupující svého klienta u soudu při jednání musí být oblečen odpovídajícím způsobem.

Postup zejména využijí poplatníci, kteří se profesně pohybují v prostředí, kde je vyžadován společenský oděv. Společenské oblečení bude uchováváno v kanceláři a nebude používáno pro osobní potřebu.

Zákon o daních z příjmů hovoří naprosto jasně v uplatňování nákladů. Nákladem daňově účinným je náklad na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů. Pokud by poplatník byl vyzván k prokázání využití společenského oděvu pro podnikání, doloží písemnou firemní směrnici (vnitřní pokyn) pro pořizování a používání pracovního oblečení. A pokud by taková směrnice jako důkazní prostředek nepostačovala, doloží evidenci využití společenských oděvů pro účely podnikání a výkonu profese.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.