Daňově účinný odpis pohledávky kryté opravnou položkou jako optimální řešení

Úvod  Uplatňování nákladů (výdajů) v základu daně  Pohledávky a jejich využití k daňové optimalizaci

Odpis pohledávky kryté opravnou položkou je daňově účinný, zbylá část pohledávky je daňově neúčinná.

Odpis pohledávky kryté vytvořenou opravnou položkou je často jediný možný způsob jejího daňového řešení. Zákon o daních z příjmů umožňuje poplatníkům provést daňově účinný odpis pohledávky nebo její části, ke které je vytvořena zákonná opravná položka, a to do výše vytvořené opravné položky. Opravnou položku je možné mít vytvořenou pouze k nepromlčené pohledávce. Před jejím promlčením se musí poplatník rozhodnout, jak s pohledávkou vynaloží. Jako daňově optimální varianta se nabízí pohledávku odepsat s tím, že odpis pohledávky kryté opravnou položkou je daňově účinný, zbylá část daňově neúčinná. Této skutečnosti je třeba důsledně využívat. Je neekonomické nechat pohledávku s vytvořenou opravnou položkou promlčet, aniž by byla před tím odepsána.
V případě, že by dlužník pohledávku nebo její část po jejím odepsání uhradil, zaúčtuje se došlá platba do výnosů na účet 646. V dalším kroku je nutné zkoumat, jakým způsobem byla tato pohledávka odepsána. Pokud byl proveden odpis jako daňově účinný náklad, je třeba došlou platbu zahrnout do základu daně. V případě nedaňového odpisu pohledávky se následně zinkasovaná platba nezdaňuje v souladu s ustanovením § 23 odst. 4 písm. e) zákona o daních z příjmů a zinkasovaný výnos z odepsané pohledávky se vyloučí v daňovém přiznání ze základu daně.
Poplatníci se někdy dopouštějí nesprávnosti v souvislosti s promlčením pohledávky tím, že k rozpuštění opravné položky okamžikem promlčení vůbec nedojde nebo opravnou položku rozpustí, ale neuplatní optimální variantu s odpisem pohledávky před promlčením.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.