Podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob elektronicky bez uznávaného elektronického podpisu

Úvod  Podnikatelé, svobodná povolání  Podání daňového přiznání k dani z příjmů

Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob lze pohodlně podat elektronicky na portálu Finanční správy. Poplatník ani nemusí být držitelem uznávaného elektronického podpisu.

Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob (ale i k dalším daním) může poplatník fyzická osoba také sestavit a odeslat velmi pohodlně v elektronické formě na Daňovém portálu Finanční správy a nemusí být držitelem uznávaného elektronického podpisu.

Výhodou elektronického formuláře jsou jeho možnosti – elektronický průvodce, vysvětlivky, možnost kontroly formální správnosti a jeho přímé odeslání.

Po jeho odeslání na daňovém portálu postačí vytisknout tzv. e-tiskopis, který je systémem vygenerován, vlastnoručně ho poplatník podepíše a podá platně podle § 71 odst. 3 daňového řádu ve lhůtě do 5 dnů ode dne, kdy daňové přiznání elektronicky odeslal, svému místně příslušnému správci daně (včetně možnosti podání 5. den lhůty formou poštovní zásilky u provozovatele poštovních služeb). Uvedená lhůta je prekluzivní, tzn. pokud daňový subjekt do uvedené lhůty podání zákonným způsobem nepotvrdí, přiznání jakoby nebylo vůbec podáno.

Poplatník má rovněž možnost vyplněný formulář vytisknout a podat na finanční úřad v listinné podobě.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.