Přednost paušálních výdajů na dopravu při používání vozidla i k soukromým účelům

Úvod  Automobil v podnikání  Paušální výdaj na dopravu

Při používání motorového vozidla podnikatelem fyzické osoby k pracovním i soukromým účelům může být použití paušálního výdaje na dopravu daňově výhodnější. Záleží na poměru využití k podnikání a k soukromým účelům a celkovém objemu nákladů na provoz.

Pokud fyzická osoba podnikatel má v obchodním majetku zařazen osobní automobil, využívá ho k podnikání i k soukromým účelům a vede knihu jízd, ze které vychází, že pro účely podnikání najede 55 % celkového počtu kilometrů a 45 % počtu kilometrů najede pro soukromé účely, ukazuje se jako výhodnější použít paušální výdaj na dopravu v souladu s § 24 odst. 2 písm. zt) zákona o daních z příjmů. Krácený paušální výdaj ve výši 4.000 Kč měsíčně totiž uplatní podnikatel fyzická osoba bez ohledu na skutečnou výši soukromě ujetých kilometrů.

V případě, že podnikatel uplatňuje výdaje na dopravu prokazatelným způsobem, může do daňových výdajů za zdaňovací období uplatnit pouze 55 % roční výše odpisů vozidla. V tomtéž poměru krátí i veškeré provozní výdaje související s provozem vozidla (kromě silniční daně).

Při použití kráceného paušálního výdaje na dopravu ve výši 4.000 Kč za měsíc, může podnikatel do daňových výdajů za zdaňovací období uplatnit 80 % roční výše odpisů vozidla. Odpisy se totiž v tomto případě nekrátí v poměru využívání silničního motorového vozidla k podnikání a k soukromým účelům, ale odpisy se krátí v jednotném poměru 80 %. Dále může uplatnit jako daňový výdaj 80 % veškerých provozních výdajů souvisejících s provozem vozidla. Výdaje na spotřebované pohonné hmoty a parkovné při pracovních cestách v souvislosti s užíváním silničního motorového vozidla nemůže uplatnit.

Pokud podnikatel použije motorové vozidlo i k soukromým účelům pouze v některých měsících zdaňovacího období, krátí se provozní výdaje spojené s provozem vozidla pouze v těchto měsících, roční daňové odpisy se krátí i v těchto případech ve výši 80 %.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.