Zaměstnanecké slevy

Úvod  Zaměstnanci  Nezdaňované příjmy zaměstnance (zaměstnanecké benefity)

Výhodné ceny prodávaného zboží i pro zaměstnance bez dopadů do zdanění. V případě prodeje svých výrobků se slevou, je tato cena tou správnou cenou i pro jeho zaměstnance.

Zaměstnavatel může poskytovat část mzdy svým zaměstnancům ve formě zaměstnaneckých slev a umožnit zaměstnancům odběr zboží příp. služeb zaměstnavatele za nižší cenu než je cena, za kterou zaměstnavatel své zboží nebo služby prodává jiným zákazníkům. Podle ustanovení § 6 odst. 3 zákona o daních z příjmů se příjmem rozumí rovněž částka, o kterou je úhrada zaměstnance zaměstnavateli za poskytnutá práva, služby nebo věci (kromě bytu, v němž měl zaměstnanec bydliště po dobu 2 let bezprostředně před jeho koupí), nižší, než je cena obvyklá nebo cena, kterou účtuje jiným osobám. Rozdíl proti ceně obvyklé je tak zdanitelným příjmem zaměstnance.

Na straně zaměstnavatele z hlediska daně z příjmů je však takové plnění bez dopadů do jeho základu daně.

V případě, že zaměstnavatel prodává své výrobky, které jsou těsně před uplynutím spotřební doby, příp. výrobky mírně poškozené nebo špatně prodejné skladové zásoby, jiným osobám za výhodnější cenu než stejné zboží nepoškozené nebo nové, je tato cena se slevou tou správnou cenou i pro zaměstnance. Zaměstnavatel tak udělá z běžné ceny dodatečnou slevu na prodávané zboží. A ta se nezdaňuje ani nezpojistňuje.

Obdobně jako k prodeji výrobků se přistupuje k prodeji majetku zaměstnanci, např. ojetého osobního automobilu. V případě, že šéf rozhodne o prodeji firemního automobilu zaměstnanci za cenu nižší než je běžná cena, podléhá cenový rozdíl dani ze mzdy a pojistnému.

Při přebírání takového vozidla od zaměstnavatele všechna poškození nebo enormní opotřebení jakožto faktory snižující běžnou cenu automobilu (výrazné škrábance na laku karoserie, potrhané čalounění sedadel, silně opotřebované pneumatiky, nedoléhající zadní kapotu) se zachytí v kupní smlouvě a promítnou do prodejní ceny.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.