Přechodné ubytování zaměstnance

Úvod  Zaměstnanci  Nezdaňované příjmy zaměstnance (zaměstnanecké benefity)

Přechodné ubytování zaměstnance do zákonného limitu 3.500 Kč není jeho zdanitelný příjem, daňová účinnost u zaměstnavatele bez zákonného limitu.

Zaměstnavatelé poskytují zaměstnancům přechodné ubytování v místě výkonu práce v případě, že obec přechodného ubytování není shodná s obcí, kde má zaměstnanec své bydliště. U zaměstnance je takové nepeněžní plnění podle § 6 odst. 9 písm. i) zákona o daních z příjmů do limitu 3.500 Kč měsíčně osvobozeno od zdanění a pojistného.

U zaměstnavatele je závazek poskytnutí přechodného ubytování zaměstnanci daňově účinným nákladem, pokud je zakotven v pracovní smlouvě jako jeho povinnost nebo je stanoven ve vnitřním předpise zaměstnavatele. U zaměstnavatele se jedná o daňově uznatelný náklad dokonce ve sjednané výši, bez stanovení finančního limitu v souladu s ustanovením § 24 odst. 2 písm. j) bod 5 zákona o daních z příjmů, pokud je sjednán jako pracovně právní nárok zaměstnance. Částka nad 3.500 Kč je však u zaměstnance zdanitelným příjmem (včetně pojistného).

Výše uvedené výdaje spojené s přechodným ubytováním zaměstnance nelze zaměňovat s výdaji za ubytování zaměstnance při pracovní cestě.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.