Vzdělávání zaměstnanců v jakékoliv formě bez dopadů do zdanění a pojistného

Úvod  Zaměstnanci  Nezdaňované příjmy zaměstnance (zaměstnanecké benefity)

Jakékoliv vzdělávání zaměstnanců zajišťované zaměstnavatelem je nezdanitelný příjem zaměstnance.

Zaměstnavatel může zaplatit svému zaměstnanci vzdělávání včetně dalšího studia. Jedná se o příjem osvobozený od zdanění v souladu s § 6 odst. 9 písm. a) zákona o daních z příjmů.

Pokud zaměstnavatel zaplatí další vzdělávání související s předmětem činnosti zaměstnavatele, jedná se u něj o daňově účinný náklad a u zaměstnance se jedná o nepeněžní příjem osvobozený od daně z příjmů. Další vzdělávání musí mít nepeněžní formu, tedy zaměstnavatel je ten, kdo hradí vzdělávání vzdělávacímu zařízení. Tento osvobozený příjem není rovněž součástí vyměřovacích základů pro odvod zákonného pojistného.

Zásadní podmínkou pro daňovou účinnost u zaměstnavatele je, že další vzdělávání zaměstnance souvisí s předmětem činnosti zaměstnavatele.

Pokud by další vzdělávání nesouviselo s podnikáním zaměstnavatele, je i zde poměrně zajímavá možnost využití daňových úlev. Umožní-li zaměstnavatel takovéto vzdělávání v nepeněžní formě, jedná se u zaměstnance rovněž v souladu s § 6 odst. 9 písm. d) zákona o daních z příjmů o příjem osvobozený od daně a pojistného za předpokladu, že ho zaměstnavatel hradí ze zisku po zdanění. Hrazení takového vzdělávání ze zisku zaměstnavatele je stále optimální z hlediska daňových a pojistných odvodů, než jeho hrazení z čisté mzdy zaměstnance.

Obdobně se posuzuje i plnění v podobě možnosti používat vzdělávací zařízení poskytnuté pro rodinné příslušníky zaměstnance.

Náklady na středoškolské nebo vysokoškolské vzdělávání související s předmětem činnosti zaměstnavatele jsou u zaměstnance osvobozeným příjmem a u zaměstnavatele daňově účinným nákladem.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.