Daňově výhodné stravování zaměstnanců

Úvod  Zaměstnanci  Nezdaňované příjmy zaměstnance (zaměstnanecké benefity)

U zaměstnance je stravování zajišťované zaměstnavatelem jako nepeněžní plnění osvobozeno od zdanění, a to bez limitu.

Zaměstnavatel může zajistit nebo (nepeněžně) přispívat zaměstnancům na firemní stravování a nápoje. Může se jednat o podnikovou jídelnu nebo restauraci veřejného stravování.

U zaměstnance se vždy bude jednat v souladu s § 6 odst. 9 písm. b) zákona o daních z příjmů o příjem, který nepodléhá zdanění ani zákonným pojistným odvodům.

Zaměstnavatel může zajišťovat stravování

  • provozováním vlastního stravovacího zařízení nebo
  • příspěvkem na stravování zajišťované prostřednictvím jiných subjektů (např. i prostřednictvím tzv. stravenek s nominální hodnotou).

V obou případech je takový nepeněžní příjem zaměstnance osvobozen od daně z příjmů bez limitu a příjem není ani součástí vyměřovacích základů pro pojistné.

U zaměstnavatele je provoz vlastního stravovacího zařízení daňově účinným nákladem, s výjimkou hodnoty potravin. V případě příspěvku na stravování zajišťované jinými subjekty jsou daňovým nákladem příspěvky poskytované až do výše 55% ceny jednoho hlavního jídla za jednu směnu, maximálně však do výše 70 % stravného poskytovaného při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin.

Další variantou podpory zaměstnaneckého stravování je peněžní příspěvek poskytovaný zaměstnavatelem zaměstnanci na stravování za jednu směnu do výše 70% horní hranice stravného, které se poskytuje zaměstnancům při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin. Takový příspěvek je osvobozený od daně z příjmů.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.