Příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění a na soukromé životní pojištění až 50.000 Kč

Úvod  Zaměstnanci  Nezdaňované příjmy zaměstnance (zaměstnanecké benefity)

Daňová výhoda příspěvku zaměstnavatele na penzijní připojištění se státním příspěvkem a na soukromé životní pojištění zaměstnance až do výše 50.000 Kč ročně za oba druhy pojištění.

Daňová legislativa zvýhodňuje příspěvky zaměstnavatele na penzijní připojištění se státním příspěvkem a na soukromé životní pojištění. U zaměstnavatele se jedná v souladu s ustanovením § 24 odst. 2 písm. j) bod 5 zákona o daních z příjmů o daňově účinný výdaj bez jakéhokoliv limitu, pokud je sjednán jako pracovně právní nárok zaměstnance. U zaměstnance se jedná podle § 6 odst. 9 písm. p) zákona o daních příjmů o příjem, který nepodléhá zdanění a povinnému odvodu pojistného a to do limitu 50.000 Kč za kalendářní rok celkem pro oba druhy pojištění.

Pokud mění zaměstnanec v průběhu roku zaměstnavatele, může zmíněný limit 50.000 Kč vyplatit jako osvobozený příjem každý z nich. A pokud má zaměstnanec zaměstnavatelů v průběhu roku současně více, každý z nich může tuto částku na penzijní a životní pojištění poukázat. Doba trvání pracovněprávního vztahu v daném kalendářním roce není podstatná pro uplatnění této daňové výhody.

Pokud je poplatník společníkem popř. jednatelem více společností s ručením omezeným a každá mu vyplácí mzdu za práci pro společnost, může každá společnost ročně přispět na výše uvedený druh pojištění do limitu 50.000 Kč ročně bez daňových dopadů. U společnosti s ručením omezeným se jedná o daňový náklad, u společníka či jednatele nevznikají žádné dopady do zdanění a odvodů pojistného.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.