Prodej nemovitosti s 12 měsíčním časovým testem pro osvobození výnosů z prodeje a s naprostou anonymitou celé transakce

„Nemovitostní obchodní společnost“ se při prodeji u mateřské společnosti chová jako osvobozený výnos a to již po 12 měsících držby při splnění zákonných podmínek.

Nemovitosti se poměrně často prodávají jako obchodní společnosti, které obvykle nevyvíjejí žádné podnikatelské aktivity. Dochází tak k převodu obchodního podílu a nikoliv k prodeji nemovitosti. V katastru nemovitostí se tato transakce vůbec nezaznamená.

V případě společnosti s ručením omezeným je převod obchodního podílu společníkem fyzickou osobou po pěti letech od nabytí podle § 4 odst. 1 písm. r) zákona o daních z příjmů osvobozený, převod obchodního podílu se promítne v obchodním rejstříku. V případě akciové společnosti je prodej akcií osvobozený rovněž po pěti letech od nabytí a u akcií na doručitele se nikde tato transakce neobjeví. Prodej „nemovitostní společnosti“ je rovněž mimo daň z převodu nemovitostí.

Převod obchodního podílu ve vztahu mateřská – dceřiná společnost je rovněž podle § 19 odst. 1 písm. ze) a § 19 odst. 3 písm. c) zákona o daních z příjmů osvobozen od daně při splnění zákonných podmínek. „Nemovitostní společnost“ se při prodeji u mateřské společnosti chová jako osvobozený výnos a to již po 12 měsících držby alespoň 10% podílu mateřskou společností na základním kapitálu. A převod akcií společnosti je rychlejší než zápis změny vlastnictví do katastru nemovitostí.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.