Šikovné rozvržení nákladů při současném provádění oprav a technického zhodnocení majetku

Provádí-li poplatník na majetku současně opravy a technické zhodnocení, vyplatí se kvalifikovaně odlišit zásahy charakteru oprav a zásahy charakteru technického zhodnocení.

Při současném provádění oprav a technického zhodnocení zejména při stavební akci je na poplatníkovi, aby šikovně odlišil výdaje na

  1. opravy (jednorázový daňový náklad) a
  2. technické zhodnocení (dlouhodobě odpisovaná investice).

    Může se jednat například o provádění nástavby domu, při které se současně z důvodů (ekonomického) využití stavebního lešení provede i oprava omítky obvodového pláště domu.

    V případě, že se provádí na jednotlivém majetku jak technické zhodnocení, tak opravy, musí poplatník prokazatelně rozdělit hodnotu provedených prací na část oprav a na část technického zhodnocení majetku a připravit důkazní prostředky pro svá tvrzení a doložit jejich vzájemné odlišení. A rovněž prokázat, že oprava nebyla vyvolána investiční akcí, to je zásadní. Výdaje povahy oprav, které byly vyvolány příslušnou investiční akcí (bez investiční akce by se opravy neprováděly), spadají do výdajů charakteru technického zhodnocení.

    Jako důkazní prostředek lze užít zejména technickou zprávu z projektové dokumentace, stavební deník, smlouvu se zhotovitelem. Lze doporučit poplatníkům, aby již v technické zprávě byl deklarován cíl poplatníka současného provádění změn dokončené stavby a oprav, které se změnou dokončené stavby nesouvisejí.

    V dokumentaci pro důkazní řízení lze doporučit používat správnou terminologii s ohledem na pojmy zákona o daních z příjmů. V pasážích technické zprávy z projektové dokumentace, které se týkají provádění oprav stavby nepoužívat pojmy rekonstrukce či modernizace. Záměnou pojmů mohou vznikat zbytečné komplikace při dokazování. Pokud to projektant nedodrží, bude správce daně pojmy z technické zprávy zdůvodňovat technické zhodnocení stavby.

    Významným důkazním prostředkem je stavební deník, do kterého zhotovitel stavby dokumentuje skutečné provádění stavby. Osoby oprávněné zapisovat do stavebního deníku nesmí používat nesprávné daňové pojmy.

    Jako velmi silný důkazní prostředek pro daňové řízení před správcem daně lze považovat písemné rozčlenění celkových výdajů na stavební akci v členění podle jednotlivých stavebních prací a s určením co je technické zhodnocení a co je oprava. Rozčlenění oprav a technického zhodnocení posoudí odpovědní a znalí pracovníci (zejména projektant, stavební dozor, stavbyvedoucí, daňový poradce) a svůj názor stvrdí podpisem. Takový dokument je prostředek neobvyklé důkazní síly.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.