Likvidace hmotného majetku bez daňových dopadů

Úvod  Podnikatelé, svobodná povolání  Majetek v podnikání

Zůstatková cena likvidovaného odpisovaného hmotného majetku je daňovým nákladem.

V případě, že podnikatel vyřazuje majetek z obchodního majetku v důsledku jeho likvidace, je jeho zůstatková cena daňovým nákladem v souladu s § 24 odst. 2 písm. b) bod 2 zákona o daních příjmů (odpisovaného hmotného majetku). Vyřazení majetku z důvodů likvidace nemá dopad do daně z příjmů ani do daně z přidané hodnoty.

Při částečném zlikvidování hmotného majetku je výdajem poměrná část zůstatkové ceny.

Může se jednat např. o případ likvidace neodepsaného hmotného majetku z důvodů jeho nadměrného opotřebení, o případy, kdy náklady na jeho opravu jsou nerentabilní. Nesmí se však jednat o likvidaci hmotného majetku v důsledku škody. V případě vyřazení hmotného majetku v důsledku škody je daňovým nákladem zůstatková cena jen do výše náhrad, např. od pojišťovny (s výjimkou škody vzniklé v důsledku živelních pohrom nebo škody způsobené podle potvrzení policie neznámým pachatelem).

Zůstatkovou cenu nebo její část nelze v souladu s § 24 odst. 2 písm. b) zákona o daních příjmů uplatnit v případě, kdy je stavební dílo (dům, budova, stavba) likvidováno zcela nebo zčásti v souvislosti s výstavbou nového stavebního díla nebo jeho technickým zhodnocením.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.