Podnikání ve vlastní nemovitosti a uplatňování výdajů – výhody a nevýhody jejího vložení do obchodního majetku

Úvod  Podnikatelé, svobodná povolání  Majetek v podnikání

Při podnikání ve vlastní nemovitosti lze uplatnit výdaje s ní spojené (odpisy, opravy, údržba, technické zhodnocení) za předpokladu vložení nemovitosti do obchodního majetku. Negativní daňové dopady zahrnutí nemovitosti do obchodního majetku mohou nastat v okamžiku jejího prodeje.

Pokud poplatník podniká ve své vlastní nemovitosti a chce uplatnit výdaje spojené s jejím pořízením prostřednictvím odpisů a dále náklady na opravu a údržbu nemovitosti do daňových nákladů, musí takovou nemovitost celou vložit do obchodního majetku. Přitom není rozhodující, zda vložená nemovitost je celá nebo zčásti používaná pro podnikání.

Může se jednat o případ, kdy provozuje poplatník podnikatelskou činnost v suterénu rodinného domu a provede v prostorách určených pro podnikání nějaké rozsáhlé opravy. Podle ustanovení § 25 odst. 1 písm. u) zákona o daních z příjmů výdaje vynaložené na opravu, údržbu nebo technické zhodnocení majetku sloužícího k podnikání, který poplatník nezařadí do obchodního majetku, jsou daňově neúčinné. Toto restriktivní opatření se však netýká výdajů na stavební úpravy, rekonstrukci a modernizaci do limitu 80.000 Kč, které nejsou technickým zhodnocením majetku podle § 33 odst. 1 zákona o daních z příjmů. Rovněž se netýká majetku, který má podnikatel v nájmu.

Obchodním majetkem podnikatele jsou majetkové hodnoty v jeho vlastnictví, které eviduje v daňové evidenci nebo o nich účtuje (pokud vede účetnictví).

Majetek lze do obchodního majetku zahrnout pouze v případě, že podnikatel vede daňovou evidenci nebo účetnictví.

Daňové dopady zahrnutí nemovitosti do obchodního majetku nastanou v okamžiku prodeje takové nemovitosti. V případě nezahrnuté nemovitosti do podnikání je příjem osvobozený po 5 (příp. 10) letech jejího vlastnictví. Pro nemovitosti zahrnuté do obchodního majetku platí pro osvobození časový test 5 (10) let až po vyřazení z obchodního majetku; tím padá výhodné osvobození po 5 (10) letech vlastnictví nemovitosti.

Zmíněné podmínky však neplatí pro pronajímatele nemovitostí, neboť ti nemají podle § 9 odst. 6 zákona o daních z příjmů obchodní majetek.

Jde-li o nemovitost nebo movitou věc v bezpodílovém spoluvlastnictví manželů, která je využívána pro podnikání nebo jinou samostatnou výdělečnou činnost jedním z manželů nebo oběma manžely, vkládá tuto nemovitost nebo movitou věc do obchodního majetku jeden z manželů.

V případě, že tuto nemovitost nebo movitou věc má v obchodním majetku jeden z manželů, avšak je pro podnikání nebo jinou samostatnou výdělečnou činnost využívána také druhým z manželů, lze výdaje (náklady) související s touto nemovitostí nebo movitou věcí, které připadají na část nemovitosti nebo movité věci využívané pro podnikatelskou činnost nebo jinou samostatnou výdělečnou činnost oběma manžely, rozdělit mezi oba manžele v poměru, v jakém ji využívají při své činnosti.

Příjmy z prodeje nemovitostí nebo movité věci v bezpodílovém spoluvlastnictví manželů jsou zdaňovány u toho z manželů, který měl takovou nemovitost nebo movitou věc zahrnutou v obchodním majetku.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.